Titel: Mot "ränselvärk".

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Man tar en liter salt och läser över den följande bön, under det man håller i vigselringen och rör i saltet med en kniv. "Jag gick mig vägen fram, mötte mig en ränslekväsa. 1/ Vart skall du gå, ränslekväsa? Jag skall gå i bondegård, bryta ben och göra så. Tvi dig! Förr skall jag sätta dig på en sten, där ingen bor och på en sjö, där ingen rev. Där skall du bo. Inom de heliga tre namnen o.s.v.". Sedan skär man en smula från ringen i saltet och rör om med kniven. Av detta salt tar man tre nävar och slår på nätt ett halvstop varmt vatten. Så stryker man med en trasa, som man blött i detta vatten, från hornen på kon, som är sjuk, baköver ryggen ända ytterst på svansen tre gånger, så tre gånger från bogarna och ned över frambenen, så från "mjölkhålen" över juvret och spenarna och slutligen från korset och nedöver bakbenen. Har kon därjämte ont i juvret, tvättar man detta särskilt. Vad som sedan blir över, slår man över korset på kon, men man skall vara mycket försiktig, så att intet spilles ut, för det är inte bra. Detta är mycket bra mot flera åkommor hos korna men synnerligast mot väderspänning men då kan man lika gärna läsa i kaffe.

1./ För varje rör man tre gånger motsols med kniven i saltet.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.